Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

Ha Ön pH-értéket szeretne mérni

2014. augusztus 08. - pH mérés

Ha Ön pH-értéket szeretne mérni

Mi is az a pH-érték? Ez az érték a víz, illetve bármely folyadék savas, lúgos vagy semleges kémhatásának jelölésére szolgál.

etelek-ph-erteke.jpgManapság egyre többet hallani a savas és a lúgos ételekről, valamint italokról. Ehhez a kötődik a pH-értékék fogalma. Ha Ön fontosnak tartja, hogy milyen ételeket fogyaszt, akkor érdemes lemérni ezeknek a pH-értékét. Ezzel ugyanis ellenőrizni tudja az élelmiszereket. Szervezetünkben az étel megemésztésekor savas, lúgos vagy semleges salakanyag keletkezik. A legtöbb esetben lúgos, de vannak bizonyos ételek, melyek savas anyagokat hagynak maguk után. A betegségek hátterében szinte mindig az elsavasodás áll, ugyanis szervezetünk akkor válik védtelenné a kórokozókkal szemben, amikor elsavasodott. Testünkben a lúgok a megújulást segítik elő, míg a savak a lerakodások képződéséért felelősek. Ezek a lerakódások pedig megannyi betegség kialakulásához vezetnek. Az, hogy egy étel savas-e, vagy pedig lúgos az ásványianyag-tartalmától függ. Szervezetünknek is, mint megannyi dologban, az arany középút a megfelelő. Ebben az esetben az arany középút a sav-bázis egyensúly. A savasodásra a célzott mérés által következtethetünk leginkább.

 

Ám a pH-mérése nem csak az élelem vizsgálatára szolgálhat, hanem fényt deríthet arra is, ha növényei nem fejlődnek kellőképpen kertjében. Ugyanis ilyenkor lehetséges, hogy megváltozott a talaj kémhatása, tehát pH-értéke. Ez megváltoztatja a talajban az oldási viszonyokat, így a növényhez nem jutnak el a tápanyagok. Tulajdonképpen a talajoldatok pH-értékét tudjuk meghatározni.

Sokakra nyugtatólag hat az akvárium a gyönyörű halakkal, a nyugalom szigetének tekintik a hétköznapokban. Ám nekik is gondoskodásra van szükségük. Az akvárium vizét is ajánlatos időnként lemérni, ugyanis a víz pH-értéke nem állandó, hanem mindig változik, a halak számára ez veszélyes lehet, pusztulásukhoz vezethet.
A halfajok többségének a 5-9 pH-értékű víz felel meg. A pH-eltolódását a növények elszaporodása és a túl erős megvilágítás okozhatja. Ha a halak szapórítóvizét készítjük elő, akkor az említett mérést szinte kötelező elvégeznünk, ugyanis a halfajták többsége igen érzékeny a pH változására. A díszhalak nagy részére élettanilag a víz pH-ja nagy kihatással van. A mérést nem csupán az akvárium vizén ajánlott elvégezni, hanem a kerti tavakban is.

ph-ertek-tablazat.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr116588077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása