A lúgosításról
Szervezetünk igyekszik egyensúlyban tartani a sav-bázis egyensúlyt. Vérünk normál pH-értéke 7,38-7,42 között van, abban az esetben, ami nem e két határérték között mozog, károsodásról kell beszélnünk.
A köznyelvben elterjedt, és ismert kifejezés az elsavasodás, mely utal testünk pH-értékének felbomlására, egyensúlyvesztésére. Mit jelent ez pontosan? Ha szervezetünk nem kap elegendő ásványi anyagot és nyomelemet, tehát bázikus anyagokat, akkor azt a meglévő készletből pótolja. Tehát, ha például nem viszünk be elég kalciumot, akkor azt csontjainktól fogja „elvenni”, melynek súlyos következménye lesz, a csontritkulás.
A gyomorsav túltengést is szeretjük gyorsan kezelni, mint sok más dolgot a felgyorsult világban. Ám a mesterséges lúgosítással többet ártunk, mint használunk szervezetünknek. Tehát a savlekötők, lúgos víz, szódabikarbóna, és az ehhez hasonlók használatával az epesavat és a gyomorsavat is lúgosítjuk, bár ezeknek eleve savasoknak kell lenniük. Így végezhetik megfelelően funkciójukat az anyagcsere folyamatában. A gyomorsav egyik feladata, hogy úgymond fertőtlenítse is a táplálékot. A lúgosítás következményeképpen gyengül ezen funkciója, mely szabad utat enged a baktériumoknak, a vírusoknak és a fertőzéseknek.
Az optimális megoldás az lenne, ha a bevitt táplálékkal lúgosítanánk. Például gyümölcs és zöldségfélék bevitelével. Így nem borítjuk fel a sav-bázis egyensúlyt. A friss gyümölcsök és a nyers zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak bázikus anyagokat, emésztő enzimeket, ezek pedig mind hozzájárulnak szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásához.
Ha igazán oda szeretnénk figyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk meg, akkor érdemes ellenőrizni ételeink pH-értékét. Mi is ez az érték? A pH egy mozaikszó, mely a power of Hydrogen kifejezésből ered. A pH-skála 1-től 14-ig terjed. A 7-es érték alatt minden érték savas, a 7-es érték semleges, a 7-es felett pedig minden érték lúgos. A pH-mérő ételek, gyümölcslevek, savanyúságok pH-értékének a mérésére kiváló. Így saját szemünkkel tudunk meggyőződni arról, hogy mekkora pH-értéke van a naponta konyhaasztalunkra kerülő ételeknek. A gyümölcsök többsége lúgos még annak ellenére is, hogy ízük savanyú. Ám a gyümölcsök között is akadnak olyanok, melyek inkább savasak. Ezt legkönnyebben és legegyszerűbben egy pH-mérő készülékkel tudjuk ellenőrizni.