Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

A talaj pH-mérése

2014. augusztus 25. - pH mérés

A talaj pH-mérése

A pH-értékkel a mezőgazdaságban, kertészetben a talaj kémhatását szokták kifejezni. Ez a kémhatás azért fontos, mert növényfajtáktól függően más-más kémhatású talajra van szükség. Az sem elhanyagolható információ, hogy a föld kémhatása évek múlva is csupán kismértékű változást mutat.

fold-ph.jpgA szélsőséges pH-értékű talajok javíthatók ugyan, de biztosabb, és gazdaságosabb is, ha előbb feltérképezzük, hogy milyen a talaj, s ezután úgy választjuk meg a növény fajtáját, melyet ültetni szeretnénk. Ha túl savas a talaj, s a legtöbb esetben ez a probléma, akkor lúgosíthatjuk mészkővel. A talaj kémhatását egyszerű, terepen elvégezhető módszerrel állapíthatjuk meg. Egy régi eljárás, ha ecetet csöpögtetünk a talaj felszínére, és ha pezsegni kezd, akkor mésztartalmú a talaj. A pezsgés mértékéből pedig a föld mésztartalmára következtethetünk. Ám, ha Ön pontosabb mérést szeretne végezni, precízebben szeretné megállapítani a talaj kémhatását, akkor számos pH-mérő eszköz közül választhat.

Lássuk, hogyan kell végezni ezt a fajta mérést. A pH-méréshez szükséges eszközök a következők: üvegedény zárható, széles szájjal, csipesz, pH papír, adagoló kanál és desztillált víz. Ahhoz, hogy a legpontosabb eredményt kapjuk, a talaj felső 5-7 cm mélységéből vegyünk mintát az adagolókanál segítségével, majd helyezzük az edénybe. Ezután a talajmintához öntsünk desztillált vizet. Fontos, hogy kétszer annyi térfogatban kerüljön a mintául vett földhöz a desztillált víz. Az üvegedényt a víz hozzáadása után zárjuk le, és jól rázzuk össze. Ezután ne azonnal vizsgáljuk meg, hanem hagyjuk kicsit ülepedni. A következő lépésben a pH papír általi vizsgálat következik: tépjünk le a papírból kb. 2 cm-es darabot, majd a csipesszel mártsuk a kapott oldatba, az üvegedénybe. A kapott színeredményt hasonlítsuk össze a pH papíron lévő színskálával. Ha a kapott pH-érték 5,5 alatti, akkor az azt jelenti, hogy a talaj savanyú, tehát ebben a fajta földben csak a kimondottan savanyú talajt kedvelő növények maradnak meg. A semleges talaj pH-ja 6 és 6,5 közötti érték. A pontos, precíz pH-mérők táborát gyarapítják azok a készülékek, melyek indikátor-, illetve pH papír nélkül használatosak. A tápoldatozás előtt pedig érdemes megmérni a talaj sótartalmát, más néven EC-értékét. Ugyanis, ha nem tudjuk a talaj savasságát, akkor nagyon mellé is foghatunk a tápoldatozásnál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr846594807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása