Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

PH-mérés a mezőgazdaságban

2014. október 20. - pH mérés

PH-mérés a mezőgazdaságban

Egyre többen alkalmaznak a tápoldat vagy talajminőség ellenőrzéséhez pH-mérést. A mezőgazdasággal foglalkozók körében egyre inkább elterjedt mérésfajtáról van szó, mely manapság elengedhetetlen a sikeres gazdálkodáshoz.

A különböző fajta növények különféleképpen reagálnak a talaj kénhatására. Míg az egyik fajtának a lúgos talaj felel meg, addig a másiknak a savas föld. A legtöbb esetben azonban a semleges közegű talajok ideálisak a növényeknek, ami pH-értékben kifejezve 7. A talaj megfelelő pH beállításával érhető el, hogy a növények gyökerükön keresztül felszívják a létfontosságú tápanyagokat, valamint hogy ezek a tápanyagok oldódjanak. Ám a növények a kénhatásra eltérően reagálnak. Ezzel kapcsolatos fogalom a puffer-mérés. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a talaj mennyire áll ellen, illetve nem áll ellen a pH megváltoztatásának. Általában a talaj kénhatásának nagy a puffer-képessége.

A kertészeti termesztésre a semleges és az enyhén savanyú talajok a legalkalmasabbak. A zöldségfélék tápanyagfelvétele a legtöbb esetben akkor megfelelő, ha a talaj pH-értéke 6,0 és 7,0 között van. Ha lúgosabb talajról van szó, akkor a mikroelemek felvétele nagymértékben csökken. A hazánkban fellelhető öntözővíz pH-értéke 7,0 és 8,5 között van, ami azt jelenti, hogy jelentősen lúgosítják a talajt. Ezt a tápoldat savazásával tudjuk ellensúlyozni. A savazáshoz salétromsavat, foszforsavat vagy esetleg citromsavat ajánlott használni. Mindezt úgy, hogy a kimenő tápoldat pH-értéke 5,0 és 6,0 között legyen. Bár elsőre szokatlannak tűnhet a savasítás, de ez valójában a természetes állapot visszaállítása, hiszen az eső pH-ja 5,6.

A talaj egyik fajta mérése, amikor a termőtalajt hígítják 1:2 arányban deionizált vízzel. Ez a következőképpen történik: a fentebb említett arányokban összekeverik a deionizált vizet a talajjal, majd 10-20 percig állni hagyják annak érdekében, hogy a talajból a sók a vízben kioldódjanak. Ezek után pedig megszűrik az oldatot, majd elvégezhető a pH-mérés. Ennél a mérésnél egy egyszerűbb pH-mérő is elegendő.

A jövedelmező gazdálkodás ma már elképzelhetetlen a talaj mérése nélkül. Ha a talajban valami nem megfelelő, akkor azt előbb meg kell állapítani, s csak ezután lehet orvosolni a problémát. Tehát ebben az esetben az említett mérés elvégzése után lúgosítani vagy savasítani a termőtalajt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr86595151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása