Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

A víz és a pH-érték

2014. szeptember 06. - pH mérés

A víz és a pH-érték

viz-ph-merese.jpgHa Önben is felötlött a kérdés, hogy milyen vizet iszik, akkor érdemes beszereznie egy pH-mérőt, melynek segítségével könnyen megállapíthatja ezt. Ehhez nem kell elmenni felszerelt laboratóriumokba, ugyanis léteznek már otthon is használható készülékek.

Mielőtt azonban kitérnénk a víz minőségére, el kell mondanunk, hogy mi alapján születtek az eredmények. A pH-érték segítségével állapíthatjuk meg, hogy valamilyen anyag, folyadék savas-e, vagy pedig lúgos. PH semleges anyagról akkor beszélünk, ha az eredmény a skálán 7, az e feletti eredmény lúgos anyagot mutat, a 7 alatti pedig savasat. A pH jelölés pedig a dán Sörensen indítványozta 1909-ben, ajánlatát el is fogadták, s a mai napig ez a jelölés van használatban. A hidrogén-ion koncentrációit mérték is előtte, ám a szimbólum használata az ő nevéhez kötődik. Ezen javaslata praktikussági szempontból volt jó, 10-7-en helyett ennek negatív logaritmusát, javasolta, ami azt jelenti, hogy egyszerűen 7-es számot kellett írni. 

Ivásra a lúgos víz a legalkalmasabb, ugyanis ha megfelelően táplálkozunk, akkor szervezetünkön belül is lúgos marad. Ha azonban nem mondhatjuk el magunkról, hogy az egészséges ételeket preferáljuk, akkor savas lesz. Ha azt szeretnénk megmérni, hogy a mi szervezetünk hogyan is áll az a bizonyos elsavasodás terén, akkor ezt legkönnyebben a vizeletünkön tudjuk lemérni. Erre a célra az indikátorpapír szolgál, tehát a mérés otthon is elvégezhető. A vizelet kémhatásának mérésére előállított indikátorpapírok 5,4 és 7,4 közötti tartományban ph-indikator.jpgmérnek. A legoptimálisabb kapott érték a hét lenne, de a normális kategóriába sorolható a 6,5 -6,8 közötti eredmény is. Ha a kapott érték után Ön szeretne változtatni a későbbiekben, akkor érdemes kipróbálnia a szervezet lúgosítására az ionizált vizet. Ez akár három hét alatt már változást mutathat a szervezet pH-értékében.

Ha az otthonában használt vizet szeretné mérni, akkor erre a célra szintén megfelel az indikátorpapír segítségével végzett mérés. Nem kel akkor sem megijedni, ha savasságot észlelünk a háztartásunkban a víznél. A savas víz kitűnő fürdésre, hajmosásra, fogmosásra. A zöldségek megmosására is a savas víz a legjobb, hiszen fertőtlenít. Megállapíthatjuk tehát, hogy a nem lúgos víz külső használatra tökéletes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr846594827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása