Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

A pH-mérése

2014. augusztus 15. - pH mérés

A pH-mérése

ph-indikator-papir.jpgA vizes oldatok kémhatását legegyszerűbben sav-bázis indikátorokkal lehet meghatározni. Ezek lehetnek univerzálisak, vagy kétszínűek. Mindkét típus forgalomba kerülhet indikátorpapír formájában, és oldatban is. Az univerzális típus többféle indikátor felhasználásával készül. A színváltás segítségével tudjuk meghatározni a kapott eredményt. A színskála 1-14 közötti tartományra terjed ki. Vannak olyan típusok, amelyek precízebben mérnek. A legpontosabb a 0,1-0,2 egységet is elérheti. A legtöbbjük 1–14 közötti pH-tartományt öleli fel. Tehát érzékenységük különböző. Az érthetőség kedvéért: ez a felosztás azt mutatja, hogy mekkora különbségeknél változik az eredmény leolvasására használt szín. A legpontosabban, 0,01 egység pontossággal határozza meg a pH-értéket a koncentrációmérés, direkt potenciometria módszere.

A kétszínű indikátorok egyféle indikátoranyag felhasználásával készülnek. És azt jelzik, hogy az adott oldat pH-értéke az indikátor átcsapási tartománya alatt vagy fölött található-e. Ilyen például a lakmuszpapír, mely lúgos közegben kék, savas közegben pedig piros.

A kolorimetriás módszer alkalmával csupán néhány csepp indikátort tartalmazó oldatnak a színét hasonlítjuk össze egy ismert pH-jú ugyanazt az indikátort tartalmazó puffer oldat színével. Ám a megfelelő indikátor kiválasztásához ismerni kell legalább az oldat közelítő pH-értékét. Erről előzetesen univerzális indikátor segítségével tájékozódhatunk.

Mint már fentebb is említettük, a pH-érték legpontosabb meghatározását a potenciometriás módszerrel kaphatjuk. Ez egy elektrodinamikai módszer, mely a potenciometria az elektrolit oldatba merülő elektród felületén kialakuló potenciál mérésén alapul. 

Ha még mindig van olyan, amit nem ért a témában, de szeretne otthonában saját maga végezni méréseket, akkor a pH-mérő vásárlásakor szinte mindenütt tanácsokkal látják el. S mindezt ingyen. Abban is segítségére tudnak lenni, hogy Önnek melyik mérőeszköz lenne a legmegfelelőbb. Természetesen ez attól is függ, hogy mire szeretné használni. A kerti mérések a legelterjedtebbek, de ételeink sav-bázis egyensúlyát is le tudjuk mérni egy ilyen eszközzel. És, ami a legfontosabb, nem kellenek hozzá drága laboratóriumi vizsgálatok. Csupán egyszer kell megvásárolni a készüléket, mely aztán többször használható.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr906594773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása