Mit együnk?
Elfogyasztott ételeink eltérő hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor ajánlatos figyelembe venni ételeink sav-bázis egyensúlyát, tehát pH-értékét.
Testünk, hogy a hétköznapi nyelvben is ismeretes szóval éljek: elsavasodása nagy károkat okozhat szervezetünkben, mely különböző betegségek kialakulásához vezethet. Ha a megbetegedés már fenn áll, akkor nehezebb kezelni, így érdemes még előtte gondolni a lúgosításra. A lúgos, bázikus anyagokat szervezetünk a savas ételek semlegesítésére használja. Lúgos anyagok alatt értendők az ásványi anyagok és a nyomelemek. Ha nem állnak rendelkezésre testünk működéséhez ásványi anyagok, akkor azt a csontokból szívja ki szivacs módjára. Ennek következménye pedig csontritkulás. Nagyon fontos ezt tényként kezelni. Nem is gondolnánk, hogy egy hiányos étrend milyen betegségek előidézője lehet, ebben az esetben a csontsűrűségünket veszélyeztetheti.
A húsok, a legtöbb sajtféleség, tojássárgája, a cukrok, édességek, bizonyos gabonafélék erőteljesen savasítják szervezetünket. Ám szerencsére sok olyan étel is akad, melyeknek lúgosító hatása van. Ugyanis a legtöbb gyümölcs és zöldségféle ilyen. A legtöbb savanyított tejtermék semleges, mint például a túró és a joghurt. Szervezetünk megfelelő táplálását úgy tudjuk biztosítani, ha egy étkezéshez savas és lúgos ételeket is fogyasztunk. Ha ez egy étkezésen belül nem kivitelezhető, akkor akár egy napon belül igyekezzünk megvalósítani. A húsféleségeket nyers vagy párolt zöldségekkel, a gabonaféléket gyümölcsökkel ajánlott fogyasztani. Ha pontosan meg szeretnénk határozni az elfogyasztani kívánt ételeink sav-bázis egyensúlyát, akkor különböző pH-mérőkkel végezhetjük el a mérést. Ezáltal egzakt eredményeket kaphatunk.
Életmódunkból is fakadóan a lúgos ételek vannak többségben nap mint a nap az asztalunkon, ezért az emberek többségének a bázikus hatás felé kellene törekedniük. Megállapíthatjuk, hogy sokkal több savasító étel van, melyet elfogyasztunk, mint amennyi lúgosító. Ennek ellensúlyozására, tehát szervezetünk sav-bázis egyensúlyának megtartására több gyümölcsöt és zöldségfélét kell bevinni szervezetünkbe. A semleges hatás elérése érdekében alkalmazhatunk különféle étrend-kiegészítőket, melyekkel segíthetjük szervezetünk semlegesítő munkáját.