Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

Ha Önnek nem mindegy, mit eszik

2014. október 04. - pH mérés

Ha Önnek nem mindegy, mit eszik

Egyre többen döntenek az egészséges táplálkozás mellett, szerencsére. Ami azt is kellene, hogy jelentse, megvizsgálják az elfogyasztani kívánt ételek és italok pH-értékét.

Az étkezéseinkben szereplő ételek legnagyobb hányada savas. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenképpen lúgos ételeket kell kizárólag fogyasztani ahhoz, hogy elmondhassuk, egészségesen táplálkozunk.

Már időszámításunk előtt is foglalkoztak a nagy görögök a testnedvek kérdésével, természetesen nem a mai értelemben. Hippokratész minden betegség okaként a testnedvek aránytalan eloszlását jelölte meg. Az orvostudomány atyja még az embertípusokat is ez alapján állította fel. A 21. században ismét fontos szerepet kaptak a testnedvek a betegségek okaként. Pontosítva, az elsavasodásra gondolunk. Sok orvos gondolja úgy, hogy a savas állapot teremt táptalajt a kórokozóknak. A sav-bázis egyensúly eltolódását tekintik a betegségek okának. Szervezetünkben megvan mind a lúgos, mind pedig a savas közeg. Ha az egyensúlyi állapot felbomlik, elsavasodik a szervezet, akkor testünk ezt igyekszik helyreállítani. A semlegesítés érdekében a már szervezetünkben lévő anyagokból igyekszik pótolni a táplálékkal be nem vitt anyagokat: az ásványi anyagokat és a nyomelemeket. Ez pedig a betegségek kialakulásához vezet. Ha már elsavasodásról beszélünk, akkor hétköznapiasan fogalmazva: nagy a baj. Mindig könnyebb megelőzni a problémát, mint már később orvosolni. Szervezetünk egyensúlyát, pH-értékét kellene megtartanunk ahhoz, hogy ne alakuljon ki kóros állapot. Ennek az optimális állapotnak a fenntartásához pedig elengedhetetlen az egészséges életmód. Mind a húsfélék között, mind pedig a gyümölcsök és zöldségfélék között találunk lúgosat is, és savasat is. Tehát nem jelenthetjük ki, hogy például a gyümölcsök csak és kizárólag lúgosak. Ilyen félrevezető gyümölcs lehet a citrom is, ugyanis az íze savanyú, tehát legtöbbünk a savas kategóriába sorolná, ám alacsony cukortartalma miatt, emésztés után lúgosító hatású lesz. Így tehát a citrom a lúgosító gyümölcsök táborát erősíti. Annak érdekében, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogy melyik étel, melyik kategóriába tartozik, le kell mérnünk a pH-értékét.

Egyre jobban terjedőben vannak a pH-mérő készülékek, melyek segítségével meg tudjuk állapítani, hogy savas-e, vagy pedig lúgos az étel. Mindez már saját otthonunkban is elvégezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr456595091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása