Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

Az ételek és italok pH-értéke

2014. szeptember 19. - pH mérés

Az ételek és italok pH-értéke

Ételeink pH-értéke lehet semleges, lúgos vagy savas. Ezzel a kérdéssel, ha foglalkozunk, ha nem, ott vannak mindennapjainkban, minden étkezésünkben. Érdemes rá figyelmet fordítani, hiszen napjában többször is étkezünk. Folyadékpótlásra pedig egyre több mesterségesebbnél mesterségesebb folyadékokat fogyasztunk.

Lehet ugyan egy gyümölcs íze savanyú, de lúgosító hatású. A mai kor emberére az elsavasodás jellemző. Ez azt jelenti egészségügyi szempontból, hogy a kórokozóknak biztosít táptalajt.

ph-ertekek.jpgMi is az eddig főként csak reklámokból ismert pH-érték? Egy adott anyagban a kémhatás a savaktól, illetve lúgoktól függ. Ezt fejezzük ki tulajdonképpen pH-értékben. Ez a jelen lévő hidrogén-ion koncentrációt jelzi, melyet 0-14-ig mérhetünk. Ha valaminek a pH-értéke 0 és 7 közé esik, akkor az az élelmiszer savas. Ha 7,1 és 14 között van, akkor lúgos kémhatásról beszélhetünk. Semlegesről pedig akkor, ha a pH-érték 7. A gyakorlatban, a mindennapi életből vett példával is szemléltetve ilyen pH semleges a desztillált víz. A felosztás ismerős lehet a testápolók és szappanok reklámjaiból.

Ahogyan a természet, szervezetünk is igyekszik megtartani az egyensúlyt, ebben az esetben a sav-bázis egyensúlyra gondolunk. Idegen, illetve szakszóval: a homeosztázist. Ez az egyensúlyi állapot biztosítja a feltételeket testünk zavartalan működéséhez. Hogy még érthetőbb legyen, ilyen például az állandó testhőmérséklet. Különböző testrészeinken eltérő a pH-érték. Ez ugyan kis mértékben változhat, s még a normális keretek között maradhat, ám csak kis tartományban változhat károsodás nélkül. Például az emberi vér 7,38-7,42 pH-értékű. Láthatjuk, hogy az ingadozás megengedett sávja csupán 0,04, így károsodás nélküli változásról beszélhetünk még. Megállapíthatjuk azt is, hogy vérünk normális pH-értékének keretén belül enyhén ugyan, de lúgos.

Elég sok orvos gondolja úgy, hogy a betegségek fő kiváltó oka az elsavasodás. Így gondolja ezt Dr. Robert O. Young biokémikus és mikrobiológus is. A mai kor társadalmának emberére a savasodás jellemző, mely a megváltozott életmódból kifolyólag adódik. Érdemes tehát ételeink és italaink pH-értékét ellenőrizni, ha megelőzni szeretnénk szervezetünkben az egyensúly felborulását, a betegségek kialakulását. Mindig könnyebb a megelőzés, mint már a meglévő bajt orvosolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr756594899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamaxax 2016.08.16. 12:52:29

Annyit meg kellene jegyezni, hogy ami pH 7-nél kisebb nem egyformán savas,mert a laikus a 6,8-t is ugyanolyan savasnak tarja mint a 2,5-öt és ez nem mindegy. Tehát ami a 7 pH -nál kisebb nem egyformán savas, a 6,8 egy nagyon gyenge sav, míg a 2,5 az már egy erős sav.

Karakum 2020.07.08. 11:07:29

Azt írják: "A mai kor emberére az elsavasodás jellemző. Ez azt jelenti egészségügyi szempontból, hogy a kórokozóknak biztosít táptalajt." Más források azt írják, hogy savas környezetben nem terjednek úgy a baktériumok mint a lúgos környezetben. Most akkor mi van? Például a befőzéseknél használt tartósító használatánál kiemelik: A nátrium-benzoátot élelmiszerek tartósítására széles körben használják. Nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, „csak” a SZAPORODÁSUKAT TESZI LEHETETLENNÉ. (bacteriostaticum). Hatását csak erősen savas pH esetén (<3,6) tudja kifejteni (benzoesav szabadul fel). Borzalmas világban élünk. Nincs hiteles tájékoztatás. Minden állításnak van ellenkezője. A szakemberek is összezavarják az ebereket, vagy ők sem értik amit leírnak. A legjobb ha az ember nem olvas interneten szakvéleményt!
süti beállítások módosítása