Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

A pH-érték rövid története

2014. augusztus 18. - pH mérés

A pH-érték rövid története

A manapság oly sokat emlegetett pH-érték egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását jellemzi. Az elnevezés egy dán biokémikustól származik, Soren Peter Lauritz Sorensen nevéhez sorensen2.jpgköthető. Ő ajánlotta ennek a szimbólumnak a használatát a hidrogénion koncentrációra.

Az oldatok kémhatásának első úttörői nem kémikusok, hanem orvosok és fiziológusok voltak. Úgy fest, hogy a kémikusok sokáig nem tudták megérteni a pH fogalmát. A biológiában, ezen belül pedig a vérben a hidrogén koncentráció jelentős szerepet játszik, így nem csoda, hogy elsősorban az orvosok figyeltek fel rá. A legfinomabb változás is nagy károkat okoz. A vér pH-értéke 7,38 – 7,42 között mozog. Bárminemű eltérés vagy súlyos betegséghez vezet, vagy egyenesen a halál.

Sorensen munkája nem volt meghatározó, hiszen a hidrogénion koncentrációt már értelmezték és mérték is. Javaslata inkább praktikussági szempontból volt jelentős: 10-7-en ellenében ennek negatív logaritmusát javasolta, ami egyszerűen a 7-es szám. Abban a közleményben, melyben javaslatát megtette, a dán tudós számba vette a szakterület kutatóit, köztük több magyar tudós nevét is említi. Az első könyvet a világon ebben a hidrogénion koncentráció témában egy amerikai-német tudós írta 1914-ben, név szerint: Michaelis. Könyve előszavában elmondja, hogy a kémikusok nem értik az aciditás és az alkalitás fogalmának fontosságát, és ebből kifolyólag számos jelenséget tévesen értelmeznek. Azonban akadt két tudós, akik nem csupán értették, de alkalmazták is a metodikát. Név szerint Bugarszky István és Liebermann Leó nagymértékben hozzájárultak a pH mérésének ügyéhez. Ők vették észre vizsgálataik során, hogy a fehérjék nagy mennyiségű lúgot és savat tudnak felvenni. Ezzel az anyaggal tehát rezisztensek, ám a sókkal nem. A legfontosabb eredmények elérőjének a tudomány Szily Pált tartja, aki különböző indikátorok színét vizsgálta.

Nagy lépésekben haladva bár, de átfutottuk a ma már csak szinte a médiából, a szappan- és testápoló reklámokból ismert pH-érték történetét. Láthattuk, hogy meg kellett vívnia létjogosultságát ennek a dolognak, melyet nap mint nap használhatunk ma, a 21. században. Ma viszont már Ön is használhatja otthonában nem csak a pH-érték fogalmát, hanem a mérőeszközét is. Mérheti vele ételei, italai sav-bázis egyensúlyát. Sőt, még a kerti talaj minőségét is meghatározhatjuk segítségével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr766594785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása