Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

A talaj kémhatása

2014. augusztus 22. - pH mérés

A talaj kémhatása

A talaj pH száma, kémhatása a talaj savasságát, illetve lúgosságát jelzi. A pH-érték egy kémiai tulajdonság, mely meghatározó a növény fejlődése szempontjából, hiszen befolyásolja a tápanyagok felszívódásának mértékét. Egyes növényeknek a bázikus talaj az optimális, másoknak a savas talaj a kedvezőbb. A legtöbbjük a semleges talajon tud legjobban fejlődni.

A talaj kémhatása elsősorban az alapkőzettől függ, ugyanis ebből alakult ki a talaj. Ha az alapkőzet savanyú volt, akkor savanyú talaj jön létre. Ilyen például a gránit. Bázikus alapkőzeten pedig értelemszerűen bázikus talaj alakul ki. Ilyenek: dolomit, bazalt, mészkő stb. Csapadékos térségben a talajok savasak. Ennek oka, hogy a sok víz kimossa a bázikus talajból a kalciumot és a magnéziumot, melynek hatására savassá válik. Ilyen esetben emelni kell a talaj pH-értékét. Legegyszerűbben meszezéssel növelhetjük ezt az értéket. A mészkőpor erre a célra a legmegfelelőbb anyag, s nagyrészt ezt is szokták használni. A mész mennyiségénél is figyelembe kell venni az ültetni kívánt növényfajt. Továbbá az sem mindegy, hogy a homokos talajhoz mennyi mészkövet adunk, hiszen ennek a fajta talajnak kevesebb kell, mint például az agyagosnak. A kertészek nagy része mészkőport alkalmaz kis szemcsemérete miatt, mert felszívódását tekintve ez a leggyorsabb hatású. Az oltott mész a mészkőporhoz viszonyítva jobban növeli a talaj pH-értékét. De alkalmazhatunk fahamut is a pH növelésére. Ez a hamu kis mennyiségben bórt, foszfort és káliumot is tartalmaz. A mészkő és a fahamu hatékonyságát összevetve a fahamu a kevésbé hatékony. A fahamut a télen kitisztított kályhából szórjuk vékony rétegben a talajra, a bedolgozást pedig tavasszal végezzük el. Bár a fahamu nem olyan mértékben hatékony, mint a mészkőpor, de túlzott használata esetén nagy károkat tud okozni. Semmiképpen sem szabad, hogy érintkezzen a csírázó magokkal és a palánták gyökerével. Ha kimondottan ezt a fajta hamut alkalmazzuk, érdemes minden évben elvégezni egy talajvizsgálatot, megállapítani a pH-értékét.

Ritka eset, de vannak olyan növényfajták, amelyek a savanyú talajt kedvelik. Ezeknek a meszes talaj jelent halált, ugyanis ilyen talajban vashiány lép fel náluk, melynek első jelei, hogy a növények levelei sárgulni kezdenek. A lényeg, hogy mindig meg kell mérni annak a talajnak a kémhatását, melybe növényeket szeretnénk ültetni, palántálni. 

ph-tapanyag.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr666594801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása