Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

Elsavasodás a szervezetben

2014. október 01. - pH mérés

Elsavasodás a szervezetben

A köznyelvben így emlegetik ezt a folyamatot. Egyre többet hallani róla, de csak kevesen tudják, hogy miről is van szó valójában.elsavasodás.jpg

Az orvostudomány álláspontja szerint az elsavasodás már nagyon súlyos állapotnak számít. Mit jelent ez a tünetek szintjén? Gyakrabban jelentkezik fáradság, ingerlékenység, megváltozik a bőr- és köröm minősége. Szervezetünkben a sejtek a lúgos vérplazma közegben léteznek, és látják el feladatukat. Az egyensúly érdekében testünk mindent megtesz, így ebben az esetben a lúgos állapot fenntartása érdekében. Ha valamilyen külső hatás eredményeképpen savas irányba tolódna a sejtek közötti vízterek kémhatása, akkor a szervezet a szövetekből von ki ásványi anyagokat és nyomelemeket a savas hatás közömbösítésére, hogy ne az egyensúly boruljon fel. Szervezetünk rendelkezik úgynevezett puffer rendszerrel, mellyel a savakat tudja semlegesíteni. Az érthetőség kedvéért ilyen például a vér fehérjéi (a hemoglobin), szénsav-bikarbonát, illetve a foszfát-ionok. A pH eltolódása lehetetlenné teszi az enzimek működését.

Az anyagcsere során azonban savakat termelünk. Ez így történik a legegyszerűbb tápanyagégetésnél is. Ennek során szén-dioxid képződik, amit ki tudunk lélegezni. Viszont a tápanyag lebontása során olyan savak is képződnek, amelyek szervesek. Ezek azonban nem tudnak távozni szervezetünkből kilélegzés útján. Tehát azok eltávolítására a májra és a vesére van szükség. A vese munkáját bőséges folyadékbevitellel segíthetjük. Nem csak orvosilag, de a köznapokban is érdekes lehet, hogy légzésünk a pH változásra perceken belül reagál. Savi irányú eltolódás esetében a légzés fokozódik, mélyül. Ebben az esetben több szén-dioxid távozik. A pH-értéket a légzés lúgos irányba igyekszik eltolni.

Nem mindegy tehát az sem, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Bár a savasodás veszélyétől tartva rengetegen lúgos ételt vihetünk be szervezetünkbe, ez nem biztos, hogy a megoldást jelenti. Testünknek szüksége van mind a savas, mind pedig a lúgos ételekre, italokra. Ha Ön szeretné megtudni, hogy mely ételek, italok savasak, illetve lúgosak, akkor érdemes beszereznie egy pH-mérőt, mellyel könnyedén meghatározhatja. Így könnyedén megállapíthatja, hogy savas-, vagy pedig lúgos-e az étel. A legajánlatosabb, ha egy étkezés alkalmával savas és lúgos ételeket is egyaránt fogyasztunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr426595083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása