Az elsavasodásról
Már közhelynek számít, hogy egészségtelenül táplálkozunk, ám ezt akkor is tényként kell kezelnünk. Ha egészségesen szeretnénk élni, akkor érdemes mérni ételeink pH-értékét.
Lehet, már sokszor hallották ezt a fogalmat, de nem sikerült még eddig pontosan megtudni, hogy mit is takar ez a jelelölés. A legtöbb anyagnak, folyadéknak van ilyen értéke, még nyálunknak és vérünknek is.
Szervezetünknek leginkább a semleges és a lúgos ételek felelnek meg, ám az egészségtelen étkezés alkalmával mi inkább főként savas ételeket fogyasztunk, ami testünkre káros hatással van, felborítja az egyensúlyt. Ez az egyensúly felbomlása vezet a betegségek kialakulásához. Ha szervezetünk elsavasodott, akkor a betegség szinte garantáltan jelentkezni fog. Eleinte például csak az egyre többszöri fáradság érzése jelentkezik, ám később komolyabb problémák is felüthetik fejüket az elsavasodás következtében. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, illetve egy nagyon egyszerű hasonlattal élünk, akkor a természetben felborult egyensúlyhoz hasonlíthatnánk az emberi szervezet savasodását. Testünk mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az egyensúlyi állapotot minél előbb visszaállítsa.
Mi történik, ha a szervezetünk elsavasodott? Ebben az esetben olyan anyagokat von ki szervezetünkből, melyek lúgosak. Ilyen például a kalcium, melynek kivonásából fakadóan csontritkulás a következmény. Az említett két tünet mellett jelentkezhet még a kimerültség, izom- és ízületi problémák, anyagcsere-zavarok, bőr-, haj-, köröm elváltozások, koncentráló-képesség csökkenése. Szervezetünk bár reagál a savasodásra, megpróbálja közömbösíteni, de ha nem sikerül neki, akkor komolyabb betegségekkel kell számolnunk. A tünetek felbukkanásánál már nagy a baj, hiszen ezek nem az egyik napról a másikra jelentkeznek, hanem hónapok, sőt hosszú évek alatt alakulnak ki. Javasolt még a szimptómák jelentkezése előtt ellenőrizni mind szervezetünk, mind az elfogyasztani kívánt ételek és italok pH-értékét. Ehhez állnak rendelkezésünkre az egyszerű, és egyszerűen is kezelhető pH-mérők. Ha valaki diétába kezd még javasoltabb, hogy megmérje a megenni óhajtott ételek értékét, hiszen a fogyókúrák alkalmával sokan abba a hibába esünk, hogy valamilyen anyagot nem viszünk be szervezetünkbe kellő mennyiségben.