Minden amit a pH merőkről és a pH mérésről tudni kell!

pH mérés

pH mérés

Mi savasít, mi lúgosít?

2014. október 11. - pH mérés

Mi savasít, mi lúgosít?

Mára már civilizációs betegségnek számít a sav-bázis egyensúly felbomlása. Érthetőbben az elsavasodás. Nézzük, hogy melyek azok az ételek, melyek zöme savasodást okoz.

Már sokszor hallhattuk, hogy mennyivel egészségesebb halat enni, mint bármilyen más állat húsát. Nos, ez ebben a sav-bázis egyensúly témában is így van. Az állati fehérjék, főként a vörös húsok fogyasztása nagyban hozzájárul szervezetünk elsavasodásához. A cukros üdítőkről eddig sem voltak jó véleménnyel az orvosok, hiszen ez is elsavasodáshoz eredményezhet. A fehér lisztből készült pékáru sem ajánlott, ugyanis túlfinomított szénhidrátokról van szó. Ide tartoznak: fehér liszt, fehér kenyér, burgonya, fehér rizs, fehér tészták. A savasító ételekhez kell még, hogy soroljuk a legtöbb sült ételt és az alkoholt is. A felsorolt ételek túlzott fogyasztás esetén nagy savterhelést jelentenek a szervezet számára.savas-lugos-etelek.jpg

És vannak olyan savasító ételek is, amelyekről azt hihetnénk, hogy lúgosítanak. Ilyenek például: vanília, a cukor helyett használt édesítőszerek, gomba, szójaszósz, a befőttek nagy része, vaj, de még a frissen facsart gyümölcslevek is ide tartoznak, a bolti változatról pedig ne is beszéljünk.

Nem kell rögtön lúgosításba kezdenünk, ha az elsavasodás témája merül fel, főleg nem mesterséges anyagokkal, melyek a vesét is terhelik. Konkrétabban itt arra kell gondolnunk, hogy nem kell rögtön gyógyszerért nyúlnunk, ha gyomorsav túltermelést észlelünk, ugyanis hosszú távon nem jelent megoldást. Ám a mai kor embere szívesen választja a könnyebbik utat, a gyors megoldást. Hosszú távon az egészséges táplálkozás nyújt megoldást a betegségek ellen. Nem árt az sem, ha megmérjük a táplálékunk pH-értékét. Azért nézzünk pár ételt, ami lúgosít: a nem édes gyümölcsök, az olajos magvak, a hidegen sajtolt növényi olajok. Egyet azonban fontos megjegyeznünk: a savanyú íz nem jelent egyben savasító hatást. Savanyúak, ám lúgosító hatásúak a következő ételek: a citrom, ecetes uborka, grépfrút, savanyú káposzta.

 

Bár fentebb említettünk néhány lúgosító és néhány savasító ételt, ám a legbiztosabban egy pH-mérő eszköz használatával győződhetünk meg arról, hogy mit is kívánunk elfogyasztani. Ilyen mérőeszközt gyorsan vásárolhatunk, s segítségével pontosan meg tudjuk határozni, hogy mely ételek melyik kategóriába tartoznak. Hiszen láthattuk, a citrom sem az, aminek látszik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ph-meres.blog.hu/api/trackback/id/tr396595113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása